Hotel-Eden

Προτάσεις

Ξεκινήστε να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας από τους Νέους Πόρους (Νέοι Πόροι), στους Παλιούς Πόρους (θέση Πουρλιά). Πριν φτάσετε στο χωριό, δροσιστείτε και πιείτε καθαρό νερό κατευθείαν από την πηγή νερού Αβαρνίτσα. Η απόσταση είναι 5km ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Στο χωριό, πιείτε νερό από τη βρύση στα πλατάνια και χαλαρώστε ακούγοντας τον θόρυβο του τρεχούμενου νερού και το θρόισμα. Το χωριό μας περιβάλλεται από πράσινο και τρεχούμενα νερά.

Μπορείτε να μετακινηθείτε (με τα πόδια ή με αυτοκίνητο) από τα Πουρλιά στη θέση Παλιοχώρι, από δρόμο 4 χλμ μέσα στο βαθύ δάσος και να θαυμάσετε την πολυετή δασική έκταση και δύο παλιές εκκλησίες της Ζωής Πηγής και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Εάν συνεχίσετε, μπορείτε να φτάσετε σε μια μοναδική τοποθεσία με μια άλλη πηγή νερού που ονομάζεται “Kati” με μια μικρή λίμνη. Στην επιστροφή στα Πουρλιά θαυμάστε την όμορφη θέα από τον «πύργο» (το ψηλότερο μέρος του χωριού). Μπορείτε να εντοπίσετε το ακρωτήρι «Δερματάς» αλλά και να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, ψητά και γεμιστά κατσίκια, όλης της περιοχής μας. Μπορείτε επίσης να ανάψετε ένα κερί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία.

Από τα Πουρλιά (Παλιά Πορί) μπορείτε να μετακινηθείτε στον Παλαιό Παντελεήμονα με δρόμο 5 χλμ. ή με δρόμο 7 χλμ προς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου. Όλα αυτά τα χωριά είναι παραδοσιακά και διατηρημένα για την υπέροχη αρχιτεκτονική τους και μπορείτε να πάτε σε όλα με αυτοκίνητο.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατήσετε στον παραλιακό δρόμο από τους Νέους Πόρους στον Πλαταμώνα ξυπνώντας μνήμες από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Απολαύστε το τοπίο με τα πλατάνια και παρακολουθήστε Βίλα Moskov που ήταν το αρχηγείο των Γερμανών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή εξερευνήστε τη σήραγγα κάτω από το Κάστρο, και το Ενετικό Κάστρο Πλαταμώνα.

Επισκεφθείτε τον αρχαίο τόπο των Λιβήθρων, ή νιώστε πεζοπορικό τουρισμό και extreme sports (OLYMPIC WINGS), Όλυμπος 15 χλμ., στα φαράγγια των πρόποδων και στις κορυφές.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε όλα τα είδη θαλάσσιων σπορ, καταδύσεις κ.λπ. Ακολουθήστε το διεθνές μονοπάτι Ε4 από το Λιτόχωρο και περπατήστε μέχρι την παλιά Μονή του Αγίου Διονυσίου και τα ορεινά καταφύγια του Ολύμπου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος για να πάτε είναι το Λιτόχωρο. Από το Λιτόχωρο μπορείτε να συνεχίσετε για τον Όλυμπο με αυτοκίνητο. Θα συναντήσετε το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, και μετά, το καταφύγιο του Σταυρού , με θέα στο τοπίο που κόβει την ανάσα. Στη συνέχεια θα συναντήσετε το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και στο τέλος του δρόμου το καταφύγιο Πριόνια.

Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος για επίσκεψη είναι τα «Αμπελάκια» (η πρώτη ένωση σε όλο τον κόσμο ήταν εδώ). Θα βρείτε το αρχοντικό του «Γιώργο Μπλακ», το λαογραφικό μουσείο και τις πολύ παλιές εκκλησίες του χωριού.

Επιστρέφοντας περάστε από το μεγαλύτερο και ένα από τα πολύ παλιά χωριά, τη «Ραψάνη». Σταματήστε στο οινοποιείο, δοκιμάστε να αγοράσετε ρακή και κρασί από τη διάσημη παλιά τοπική ποικιλία σταφυλιών, που προστατεύεται με το όνομα «Ραψάνη».

Την άνοιξη σας συνοδεύουμε, δείχνοντάς σας και συγκεντρώνοντας διάφορα βότανα και αρωματικά φυτά όπως λάδανο, μέντα, θυμάρι, βάλσαμο λεμονιού, ρίγανη, ζαρμπούνι, ζαμπούκο που θα πάρετε στο σπίτι σας – τα πιο όμορφα αρώματα της φύσης.

Αν έρθετε το Φθινόπωρο θα έχετε τις πιο όμορφες εικόνες με όμορφα χρώματα και αρώματα φθινοπώρου που έχετε δει ποτέ!

Εάν θέλετε περαιτέρω εκδρομές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξενοδοχείο μας ως βάση, γιατί οι Νέοι Πόροι είναι συγκοινωνιακός κόμβος και βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα 140 χλμ, από Βεργίνα 100 χλμ, Πέλλα 110 χλμ, Αμφίπολη 200 χλμ, Θεσσαλονίκη 100 χλμ, Λάρισα 40 χλμ, Κατερίνη 40 χλμ, έως Δίον 20 χλμ.

Επισκεφθείτε το ΠΑΡΚΟ «ΤΕΘΥΣ» στο τέλος του χωριού Νέοι Πόροι. Μπορείτε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, εξερευνώντας την ανάπτυξη της θαλάσσιας άγριας ζωής της Μεσογείου, επισκεπτόμενοι το μουσείο, ψάρεμα, ιππασία ή μπάρμπεκιου.